Kuinka elää kuvataiteella -sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä.
Rajaa aihepiirejä
Opas taiteilijan työllistämiseen työsuhteella
Kuvataiteilija kuukausipalkalla - opas taiteilijan työllistämiseen työsuhteella kertoo konkreettisesti, miten taiteilijan voi palkata työsuhteeseen tekemään taiteellista työtä sekä taustoittaa…
Työsuhdeopas23.10.2023
Näyttelypalkkion maksaminen
Näyttelypalkkio on taiteilijalle maksettava korvaus näyttelyn eteen tehdystä työstä. Näitä työtehtäviä ovat esimerkiksi näyttelyn suunnittelu, ripustus, taideteosten kuljetukset sekä näyttelyn…
Palkkio-ohjeistus10.5.2022
Taidekilpailut
Taidekilpailuista tietoa sivulta Julkinen taide.
Taidekilpailut14.1.2022
Tietoa edesmenneen taiteilijan perillisille
Taideteoksen arvottaminen perintöverotuksessa
Perintöverotuksessa taideteoksen arvona pidetään sen käypää arvoa, eli sitä hintaa joka teoksesta todennäköisesti olisi saatu, jos teos olisi myyty…
TekijänoikeudetTeosmyyntiTietoa perillisille10.12.2021
Ammattitaiteilijan vero-opas
Ammattitaiteilijan vero-opas ohjeistaa kuvataiteilijaa yleisimmissä verotusta koskevissa kysymyksissä, jotka liittyvät kuvataiteilijan ammattiin. Ohjeita päivitetään muutosten myötä. Viimeisin…
Verotus18.11.2021
Verokortit
Taiteilija tarvitsee erilliset verokortit eri tulolajeille: yhden verokortin palkkaa varten, yhden verokortin työkorvausta varten ja yhden käyttökorvausta varten. Samaa verokorttia ei voi siten…
Verotus18.10.2021
Tietoa rahanpesulaista ja riskiarvion tekemisestä taiteilijoille
Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä eli niin sanottu rahanpesulaki on velvoittanut vuodesta 2019 alkaen myös kuvataiteilijoita, mikäli taideteosten myynnin arvo on vähintään 10…
Teosmyynti21.6.2021
Kuvataiteen palkkio-ohjeistus
Kuvataiteilija on aina oikeutettu asianmukaiseen korvaukseen työstään. Suomen Taiteilijaseura on koonnut kuvataiteilijoiden ja työn tilaajien käyttöön ohjeistuksen, joka auttaa heitä arvioimaan…
Palkkio-ohjeistus29.1.2021
Veroilmoitusten määräpäivät ja lomakkeet
Veroilmoitusten määräpäivät ja lomakkeet
Arvonlisäveron ilmoitus
Kalenterivuosimenettelyssä olevien arvonlisäverovelvollisten taiteilijoiden tulee antaa veroilmoitus oma-aloitteisista…
Verotus28.1.2021
Kuvataiteilijan taloudelliset tekijänoikeudet
Kuvataideteoksen luoneelle taiteilijalle syntyy oikeus määrätä teoksestaan. Tämä oikeus käsittää teoksen kaikenlaisen käytön ja levittämisen niin alkuperäisessä kuin muutetussakin muodossa, myös eri…
Tekijänoikeudet28.1.2021
Tekijänoikeuden rajoitukset
Tekijänoikeutta rajoitetaan taiteilijan itsensä tekemien tekijänoikeussopimusten lisäksi myös suoraan lain nojalla. Laista juontuvat tekijänoikeuden rajoitukset ovat pakottavia. Taiteilija ei…
Tekijänoikeudet28.1.2021
Tekijänoikeudet kuvataiteilijan sopimuksissa
Tekijänoikeus tuottaa teoksen tekijälle yksinoikeuden määrätä teoksensa käytöstä. Siten teoksen valmistaminen, sen esittäminen, näyttäminen tai levittäminen julkisesti ovat kiellettyjä ilman tekijän…
SopimuksetTekijänoikeudet28.1.2021
Sopimusmallit
Kuvataiteilija tarvitsee työssään monenlaisia sopimuksia. Sopimuksen tekeminen tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi kuvataiteilijan myydessä teoksiaan, tehdessä taideteoksen tilaustyönä, asettaessa…
Sopimukset28.1.2021
Julkiset hankinnat taidealalla
Julkisilla varoilla hankitaan taidetta osaksi kaupunkiympäristöä, kuten katualueille ja puistoihin, sekä rakennusten ulko- ja sisätiloihin. Taidehankintoihin sovelletaan hankintalakia silloin, kun…
Teosmyynti26.1.2021
Apurahat ja verotus
Taiteilijan saama apuraha voi olla joko verovapaata tai veronalaista tuloa. Apurahojen verotus riippuu kolmesta seikasta: mihin tarkoitukseen apuraha on myönnetty, kuka tai mikä taho apurahan on…
ApurahatVerotus26.1.2021
Apurahan vaikutus työttömyysetuuksiin
Apurahan saamisella ja apurahakauden päättymisellä voi olla vaikutusta taiteilijan työttömyysetuuksiin.
ApurahatTyöttömyysturva26.1.2021
Yleistietoa apurahoista
Taiteilijalle voidaan myöntää apurahoja erilaisiin tarkoituksiin. Hän voi saada esimerkiksi työskentelyapurahan elinkustannusten kattamiseksi, matka-apurahan ulkomailla tapahtuvaa työskentelyä varten…
Apurahat26.1.2021
Eläke ennen vuotta 2009 myönnetyistä taiteilija-apurahoista (Keva)
Erilaiset apurahat ja stipendit eivät pääsääntöisesti ole kerryttäneet lakisääteistä työeläkettä ennen vuotta 2009. Poikkeuksen tästä on muodostanut taiteilijaeläke, joka perustuu…
ApurahatEläkkeet26.1.2021
Apurahojen eläkevakuuttaminen (MYEL)
Apurahansaajat ottavat MYEL-vakuutuksen Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta eli Melasta.
ApurahatEläkkeet26.1.2021
Ylimääräinen taiteilijaeläke
Taiteilijalle voidaan erillisestä hakemuksesta myöntää valtion ylimääräinen taiteilijaeläke. Taiteiljaeläke voidaan myöntää tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana…
Eläkkeet26.1.2021
Taiteilija työkyvyttömyyseläkkeellä
Taiteilijan työkyky voi alentua monesta syystä. Kohtuullisen toimeentulon turvaavan työnteon estyessä sairauden, vian tai vamman seurauksena, voi taiteilijalla olla mahdollisuus jäädä joko täydelle…
Eläkkeet26.1.2021
Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)
Taiteilija voi tulla yrittäjän eläkevakuutuksen piiriin, mikäli hän tekee taiteellista työtä ansiotarkoituksessa ja toiminta täyttää yrittäjän eläkelain piiriin kuulumisen ehdot. YEL-vakuutus…
Eläkkeet26.1.2021
Taiteilijan eläketurva
Taiteilijan eläketurva koostuu työeläkkeestä, taiteilijaeläkkeestä, kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä
Eläkkeet26.1.2021
Taiteilijan ammattitaidon ylläpitäminen työttömyyden aikana
Vakiintuneen käytännön mukaan työttömäksi jäänyt taiteilija voi ylläpitää ammattitaitoaan ilman, että sillä on vaikutusta hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta. Ammattitaidon ylläpitämisen…
Työttömyysturva26.1.2021
Työttömyysturva taiteellisen työn päättymisen jälkeen
Päätoimisesti omassa työssä työllistyneen taiteilijan katsotaan työllistyvän työssään siihen ajankohtaan asti, kun työnhakijan esittämän selvityksen perusteella tai muuten on ilmeistä, ettei…
Työttömyysturva26.1.2021
Soviteltu työttömyystuki
Päätoimisesti työllistyvällä henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysturvaan. Sivutoimisesti työllistyvällä sen sijaan voi olla oikeus soviteltuun työttömyystukeen. Sovittelu tarkoittaa sitä, että…
Työttömyysturva26.1.2021
Onko taiteellinen työ pää- vai sivutoimista?
Taiteilijan toimeentulo voi muodostua useista tulolähteistä; osittain palkansaaja-asemassa tehdystä työstä ja osittain omasta työstä. Näiden työllistymistapojen välinen suhde voi vaihdella. Myös TE…
Työn organisointiTyöttömyysturva26.1.2021
Yleisohje työttömäksi jäävälle taiteilijalle
1. Ilmoittaudu heti työnhakijaksi TE-toimistoon. Lisätietoja
2. Jos täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, sinulla on oikeus peruspäivärahaan. Ennen työssäoloehdon täyttymistä voit…
Työttömyysturva26.1.2021
Tekijänoikeuksien huomiointi yhdistelmäteoksissa
Yhdistelmä eli ns. kokoomateos luodaan yhdistämällä osia eri taiteenlajien elementeistä. Yhdistelmäteoksen tekijällä on teoskynnyksen ylittyessä tekijänoikeus luomaansa uuteen teokseen.
Tekijänoikeudet26.1.2021
Teoksen jälleenmyyntikorvaus
Kuvataiteilijalla on muiden tekijänoikeuskorvausten ohella oikeus erityiseen, vain kuvataiteen teoksia koskevaan korvaukseen teoksensa jälleenmyynnistä.
TekijänoikeudetTeosmyynti26.1.2021
Verkkolaskulaki koskee myös teosmyyntiä
Huhtikuussa 2020 voimaan astunut verkkolaskulaki tulee huomioida, kun kuvataiteilija myy teoksiaan tai asiantuntijaosaamistaan kunnille, Suomen valtiolle tai yrityksille.
Teosmyynti26.1.2021
Kauppahintaa, palkkaa vai työkorvausta?
Taideteosten myynnin yhteydessä nousee toisinaan esille kysymys teoksesta maksettavan vastikkeen laskutuksesta. Tällä puolestaan on vaikutus erityisesti verotukseen ja eläkkeisiin.
Teosmyynti26.1.2021
Kuvataiteilijan arvonlisävero-ohje
Jos taiteilijan vuosittainen teosmyynti ylittää 20 000 euroa, on hän myynneistään arvonlisäverovelvollinen. Tällöin taiteilijan tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Myynnin…
Verotus22.1.2021
Yleistä kuvataiteilijan verotuksesta
Ammattitaiteilijaa verotetaan joko tuloverolain (TVL) tai elinkeinoverolain (EVL) mukaan. Tälle sivulle on koottu keskeiset kuvataiteilijan verotukseen liittyvät ohjeet.
Verotus22.1.2021
Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä
Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen. Tekijänoikeus suojaa teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa tai aihetta, vaan…
Tekijänoikeudet7.12.2020
Taiteellisen toiminnan organisointi
Taiteellisen toiminnan organisoinnissa ja toimintamuodon valinnassa on tärkeää tuntea oma toimintansa, ja mitä siltä haluaa. Toimintamuodon valinta vaikuttaa verotukseen, sosiaaliturvaan ja…
Työn organisointi7.12.2020