Suomen Taiteilijaseura nostaa kuntavaalitavoitteissaan esiin kolme kuvataidemyönteisen kunnan tekoa. Ne tähtäävät elävän, moninaisen ja korkeatasoisen kuvataidekentän ylläpitämiseen kunnissa. Siitä hyötyvät niin taiteen ammattilaiset kuin kunta, sen asukkaat ja paikkakunnan elinvoima.

Taidenäyttelyt, kesätapahtumat ja tunnetut veistokset – kuvataide jää mieleen. Taiteilijat ja taidetoimijat luovat työllään kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista arvoa, joka houkuttaa niin matkailijoita kuin paikallisia. Kuvataiteeseen kannattaa panostaa myös siksi, että se on varsin matalan kynnyksen taidekokemus. Suomalaiset tekevät vuosittain 5,2 miljoonaa käyntiä kuvataidenäyttelyihin ja -tapahtumiin - viime vuonna tehtiin kaikkien aikojen ennätys.

Kuvataiteen tekijät tarvitsevat kuitenkin tukea ja kannustusta kunnalta. Suomen Taiteilijaseura nostaa esiin kolme kuvataidemyönteisen kunnan tekoa.
 

1. Paikallista taidetta ei ole ilman paikallisia taiteilijoita

Kuvataiteilijoille tärkeitä työn mahdollistajia ovat työhuone ja mahdollisuus pitää näyttelyitä. Kunnan jakamat apurahat ovat merkittävä houkutin hakeutua tai jäädä työskentelemään paikkakunnalle. Residenssit eli taiteilijoiden lyhytaikaiset työskentelytilat tuovat kunnalle tunnettuutta kotimaassa tai kansainvälisesti. Kuvataiteilijan palkkaaminen työsuhteeseen on myös yleistymässä kunnissa. Kuvataiteilijalla on luovan ajattelun osaamista, jota voi hyödyntää monin tavoin: kuvataiteilijan voi palkata toimimaan esimerkiksi yhteisöjen tai hyvinvoinnin parissa. 

Tuetaan taiteilijoiden työskentelyä tarjoamalla apurahoja, työhuoneita, residenssejä sekä työllistämällä taiteilijoita kuntiin.

 

2. Näyttelyt ja taidelainaamot houkuttelevat yleisöä 

Suomessa tehdään vuosittain 5,2 miljoonaa käyntiä taidenäyttelyihin ja -tapahtumiin. Keskeinen mahdollistaja ovat paikalliset taiteen myynti- ja näyttelytoimijat, jotka usein yhdistysmuotoisina pyörittävät gallerioita ja taidelainaamoja. Valtion rahoituksen leikkaaminen kulttuurista haastaa kuvataiteen yhteisöjen toimintamahdollisuuksia. Kuntien tarjoamat apurahat ja tilatuet järjestöille ja gallerioille sekä museoiden taloudesta huolehtiminen takaa, että yleisöllä on mahdollisuus nauttia laadukkaasta kuvataiteesta. Kulttuuri on Suomessa noin 40 %:lle vapaa-ajan matkailijoista pääsyy matkustaa.

Tuetaan paikallisia taidetoimijoita, kuten gallerioita ja taidelainaamoja sekä huolehditaan museoiden taloudesta.

 

3. Suomalaiset haluavat taidetta arkiympäristöönsä

Julkisella taiteella on suomalaisten vankka tuki. Yli 70 prosenttia kansalaisista haluaa taidetta arkiympäristöönsä, kuten työpaikoille, kouluihin ja asuinalueille. Taidehankkeet luovat asukkaille laadukasta rakennettua ympäristöä ja tarjoavat työtä ammattitaiteilijoille. Arkiympäristöön sijoitettu taide on kaikkien saavutettavissa. Lähes kolmannes Suomen kunnista on jo sitoutunut prosenttiperiaatteeseen, eli käyttää osan rakennushankkeidensa budjetista taiteeseen. Kunta voi myös velvoittaa yksityiset rakennuttajat taiteen hankkimiseen. Taiteen tilaamisen ja rahoittamisen tapoja on monia. Julkisen taiteen osalta on syytä huolehtia myös olemassa olevien teosten kunnostuksesta, jonka rahoitus tulee prosenttiperiaatteen hengessä allokoida muualta kuin kulttuuribudjetista.

Tilataan julkista taidetta