Suomen Taiteilijaseura tukee ja neuvoo kuvataiteilijoita ammatinharjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Tällä sivulla esitellyt palvelut ja edut on tarkoitettu jäsenliittoihimme kuuluville kuvataiteilijoille. Lue lisää jäsenliitoistamme Seura-sivulta.

Oikeudellinen neuvonta

Oikeudellinen neuvontapalvelu on Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittoihin (Taidemaalariliitto, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto, Suomen Taidegraafikot, Muu ry) kuuluvien kuvataiteilijoiden sekä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton* ja Valokuvataiteilijoiden liiton yhteisöjäsenten käytettävissä maksutta.

Missä asioissa oikeudellista neuvontaa voi saada?

Suomen Taiteilijaseuran juristi antaa jäsenjärjestöihin kuuluville taiteilijoille oikeudellista neuvontaa taiteilijan työhön liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä. Juristin puoleen voi kääntyä esimerkiksi sopimuksiin, tekijänoikeuksiin, verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä.

Jäsenjärjestöjen yhteisöjäsenille tarjotaan neuvontaa yhdistyslainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.

Palvelu ei pääsääntöisesti koske jäsenten välisiä tai yhteisöjen sisäisiä ristiriitatilanteita tai yksittäisen taiteilijan avustamista tuomioistuimessa. Palvelu ei myöskään koske yksityiselämän piiriin kuuluvia oikeudellisia asioita, kuten testamentti- tai perintöasioita.

Huomaathan, että vuodesta 2025 alkaen jokaisella jäsenjärjestöön kuuluvalla taiteilijalla ja jäsenjärjestön yhteisöjäsenellä on oikeus saada valintansa mukaan joko kaksi pitkää neuvontaa tai yksi pitkä neuvonta ja kaksi lyhyttä neuvontaa vuodessa.

Pitkä neuvonta tarkoittaa esim. sopimuksen tarkistamista, viranomaiselle lähetettävän selvityksen kommentointia tai muuta laajempaa neuvonta-asiaa. Lyhyt neuvonta tarkoittaa vastaamista yksittäiseen täsmäkysymykseen esim. verotuksesta, tekijänoikeuksista tai taiteilijan eläketurvasta.
 

Ohjeet yhteydenottoa varten

Tarkista ensin, löydätkö vastauksen kysymykseesi Kuinka elää kuvataiteella -sivustolta.

Jos sinulla on yksittäinen täsmäkysymys (lyhyt neuvonta): Voit soittaa juristille puhelinpäivystysaikana tiistaisin klo 10–12 tai lähettää kysymyksesi juristille sähköpostitse. Mainitsethan viestissäsi, mihin jäsenliittoon kuulut. Yhteydenottoihin pyritään vastaamaan viimeistään kahden viikon sisällä.

Jos haluat tarkistuttaa sopimuksen, tarvitset apua viranomaisen selvityspyyntöön vastaamiseen tai asia muuten vaatii pidempää keskustelua (pitkä neuvonta): Varaa ajanvarauskalenterista henkilökohtainen puhelinneuvonta-aika. Saat puhelinajasta suurimman mahdollisen hyödyn, kun lähetät asiaan liittyvän aineiston juristille etukäteen tutustuttavaksi.

Varaa puhelinneuvonta-aika (linkki varauskalenteriin)

 

* Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton yhteisöjäsenet: olethan neuvonta-asioissa ensin yhteydessä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton järjestökoordinaattoriin (koordinaattori@skjl.fi). Lisätietoja neuvontapalvelusta SKjL:n verkkosivuilla.

IAA-taiteilijakortti

Kansainvälinen IAA/UNESCO-taiteilijakortti oikeuttaa ilmaiseen tai alennettuun pääsymaksuun museoissa eri puolilla maailmaa.

Suomessa kansainvälisiä IAA-taiteilijakortteja myöntää Suomen Taiteilijaseura. Korttiin ovat oikeutettuja Suomen Taiteilijaseuran seuraavien jäsenliittojen jäsenet: MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto tai Valokuvataiteilijoiden liitto.

Kortista on sekä sähköinen että paperinen versio.
 

Sähköinen IAA-kortti (Gruppo ID -sovelluksessa)

1. Lataa puhelimesi tai tablettisi sovelluskaupasta (App Store ja Google Play) Gruppo ID.

2. Klikkaa lataamasi Gruppo ID -sovelluksen aloitussivulla olevaa REKISTERÖIDY-painiketta.

3. Sähköpostiosoitteeseesi lähetetään linkki rekisteröitymissivulle.

4. Klikkaa sähköpostiviestissä olevaa rekisteröitymislinkkiä ja viimeistele rekisteröityminen.

5. Avaa Gruppo ID -sovellus, klikkaa KIRJAUDU-painiketta ja syötä luomasi salasana. 

6. Sovellus näyttää yhdistyksesi sähköisen jäsenkortin ja samalla sovellukseen avautuu kansainvälinen IAA-kortti. Lataa IAA-korttiin henkilökuvasi ja kortti on valmis käytettäväksi. Kortin voimassaolo edellyttää profiilikuvan lataamista korttiin.
 

Paperinen IAA-kortti (Nouto tai toimitus postitse)

Jos noudat kortin Suomen Taiteilijaseuran toimistolta, ota mukaan jäsenliittosi jäsenkortti ja passikuva. Sovi käynnistä toimistolla mielellään etukäteen.

Voit tilata IAA-kortin myös postitse lähettämällä sähköpostitse passikuvan, kopion voimassa olevasta jäsenkortista ja postiosoitteesi osoitteeseen aaf@artists.fiToimitamme kortin postitse ilmoittamaasi osoitteeseen.
 

ATA Carnet

Suomen Taiteilijaseura neuvoo taiteilijoita näyttelyiden ja teosten viennissä ulkomaille. Jäsenjärjestöihin kuuluvat taiteilijat voivat hankkia seuran kautta ATA Carnet -tulliasiakirjan viedessään taideteoksia EU-alueen ulkopuolelle. ATA Carnet- tulliasiakirjan käyttöön ovat ovat oikeutettuja Suomen Taiteilijaseuran seuraavien jäsenliittojen jäsenet:  MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto.

ATA Carnet -asiakirjaa haetaan oman alueen kauppakamarista Suomen Taiteilijaseuran valtuutuksella vähintään kolme viikkoa ennen kuljetuksen lähtöpäivää.

Työhyvinvointi ja kuntoutus

Suomen Taiteilijaseuran julkaisemaan Kuvataiteilijan työhyvinvointioppaaseen on koottu tietoa siitä, mistä kuvataiteilija voi saada tietoa kokonaisvaltaiseen työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.

KIILA-kuntoutus

Suomen Taiteilijaseura tarjoaa ammattikuvataiteilijoille mahdollisuuden hakeutua ammatillista työkykyä tukevaan kuntoutukseen Kuntoutuskeskus Kruunupuistossa Punkaharjulla. Kuntoutus on osallistujille ilmainen.

Kuntoutukseen voi hakea vuosittain keväisin. Vuonna 2024 hakuaika päättyy 30.4.2024.

KIILA-kuntoutus on ammatillista kuntoutusta, jonka tavoitteena on kohentaa terveyttä ja tukea työkykyä. Puolitoista vuotta kestävän kurssin tavoite on parantaa ja tukea taiteilijan työkykyä sekä edistää hänen pysymistään työelämässä. Kurssi pyrkii vastaamaan kunkin kuntoutujan omiin tarpeisiin.

Kurssi toteutetaan jaksoissa, ja se muodostuu ryhmäjaksoista ja yksilöllisestä valmennuksesta, jossa huomioidaan kurssilaisten työ- ja elämäntilanne.

Kenelle KIILA-kuntoutus on tarkoitettu?

Voit hakea KIILA-kuntoutukseen, jos olet STS:n johonkin jäsenjärjestöön kuuluva ammattikuvataiteilija ja

  • sairauden oireet vaikeuttavat työskentelyäsi ja arkeasi
  • kuntoutustarpeesi on asianmukaisesti todettu terveydenhuollossa
  • haluat tukea työssä jaksamiseen
  • olet motivoitunut tekemään muutoksia arjessasi paremman hyvinvoinnin eteen.

Kela maksaa kuntoutusrahaa kuntoutuksen ajalta ja korvaa osin myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Miten kuntoutukseen haetaan?

Vuonna 2024 haku päättyy 30.4.2023. Kuntoutuspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Löydät kurssin näin: KIILA-kuntoutus Kelan sivuilla > Kuntoutuskurssihaku > Ryhmämuotoinen kuntoutuskurssi kuvataiteilijoille, kurssinumero löytyy hakuilmoituksesta.

  1. Hakemiseen tarvitaan lääkärin myöntämä B-todistus. Todistuksen tulee olla alle vuoden vanha. Ota yhteys terveydenhuoltoon, jossa arvioidaan kuntoutuksen tarve sekä kirjoitetaan B-lausunto.
  2. Täytä Kelan lomake KU 101 sekä KIILA-kuntouksen ammatillinen selvityslomake KU 200: Lomakkeet
  3. Kirjaa kurssinumero 90441 hakemukseen
  4. KIILA-kuntoutukseen voi hakea OmaKelassa tai hakemuksen voi lähettää liitteineen postitse osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Lue lisää kurssista.

Hakuohjeet Kelan sivuilla

Miten jäseneksi?

Suomen Taiteilijaseuralla ei ole henkilöjäseniä, vaan kuvataiteilijat kuuluvat seuraan kuuden valtakunnallisen jäsenjärjestömme kautta: Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Lisätietoa kunkin liiton jäsenyydestä ja jäsenhausta saa suoraan liitoista.

Suomen Taiteilijaseuran palvelut ovat automaattisesti jäsenliittoihin (Taidemaalariliitto, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Valokuvataiteilijoiden liitto, Suomen Taidegraafikot, Muu ry) kuuluvien kuvataiteilijoiden käytössä. Oikeudellisen neuvonnan palvelut ovat edellisten lisäksi Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton yhteisöjäsenten käytössä.