Annukka Vähäsöyrinki

Kulttuurin rahoituksen tulevaisuus herättää kuvataiteilijoiden parissa paljon huolta – eikä ihme. Valtiovarainministeriön budjettiesitys on kylmää kyytiä kulttuurille. Löydät Taiteilijaseuran tuoreen analyysin budjettiesityksestä täältä

Sitovia päätöksiä ensi vuoden valtion kulttuuribudjettia koskien ei kuitenkaan ole vielä tehty. Hallituspuolueet valmistautuvat parhaillaan budjettiriiheen, joka pidetään syyskuun alussa.

Meidän viestimme on, että kulttuurista ei tule leikata. Leikkaus kulttuurista nakertaa suomalaista sivistystä, hyvinvointia ja taloutta rapauttaen samalla koko alan ekosysteemiä sekä tulevaisuuden toimintaedellytyksiä. Kulttuurista leikkaaminen on myös ristiriidassa hallituksen oman hallitusohjelman kulttuuripoliittisten tavoitteiden kanssa.

Leikkausten vaikutukset voivat konkretisoitua esimerkiksi suomalaisen taiteen viennin ja kansainvälistymisen näivettymisenä, taiteen alueellisen saavutettavuuden kaventumisena sekä ammattitaiteilijoiden työskentelyedellytysten heikentymisenä entisestään. 

Kulttuurileikkausten lisäksi taiteilijoihin ja muihin kulttuurialan ammattilaisiin osuvat hallituksen monet muut sopeutus- ja leikkauspäätökset, joita avasin myös hiljattaisessa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessani.

Syyskuun kehysriihen alla käynnissä on useita vaikuttamistoimia. Edunvalvontajärjestöt toteuttavat omaa työtään, mutta myös kansalaisaktivismilla on tärkeä rooli. Esimerkiksi joukko huolestuneita kuvataiteen ammattilaisia perusti kesällä Arts against cuts -ryhmän, joka on kokoontunut levittämään tietoa kulttuurileikkauksista ja järjestänyt satoja osallistuja keränneen marssin taiteiden puolesta Helsingin Taiteiden yössä.

Suomen Taiteilijaseurassa seuraamme tiiviisti budjettikäsittelyn lisäksi kaikkia kuvataiteen kenttää ja kuvataiteilijoita koskevia politiikkaprosesseja. Pidämme yhteyttä poliitikkoihin ja ministeriöiden virkakuntaan, laadimme lausuntoja lakiesityksistä ja kehitämme kuvataiteen toimialaa eteenpäin hankkeiden ja uusien avausten myötä. Havainnollistamme päättäjille ja valmistelijoille poliittisten päätösten vaikutuksia taiteilijoihin. Lisäksi teemme tiivistä ja vahvaa edunvalvontayhteistyötä muiden kulttuurialan järjestöjen kanssa esimerkiksi koko hallituskauden pituisen sosiaaliturvauudistuksen valmistelussa.

Viestimme hallituksen budjettipäätöksistä sekä muista kuvataiteilijoihin vaikuttavista politiikkatoimista aktiivisesti ja ajantasaisesti kanavissamme.


Annukka Vähäsöyrinki
Toiminnanjohtaja