Taideyliopiston Kuvataideakatemia hakee maalaustaiteen professoria määräaikaiseen tehtävään (sijaisuus) ajalle 1.1.2025-31.12.2025 (aloitus sopimuksen mukaan).
Kuvataideakatemian opetuksessa teoria ja käytäntö yhdistyvät tukemaan opiskelijan kehittymistä. Opetusohjelmissa korostuu yksilöllinen opetus. Sen ansiosta opiskelijat voivat saada pitkäjänteistä henkilökohtaista ohjausta ja työskennellä itsenäisesti. Kuvataideakatemialla on elävä suhde kuvataiteen kenttään, sillä akatemian opettajat toimivat opetustyönsä ohessa aktiivisesti taiteilijoina.
Opiskelussa on keskeistä opiskelijan oma taiteellinen työskentely ja sen arviointi. Kuvataideakatemiassa huomattava osuus opetuksessa on myös keskustelulla, jossa tarkastellaan teoksen muodon ja sisällön välistä suhdetta ja sen yhteisöllistä merkitystä. Keskustelun kautta opiskelija oppii ymmärtämään taiteenlajien välisiä yhteyksiä, niiden perinnettä ja historiaa.
Tehtävänkuvaus
Maalaustaiteen opetuksen tavoitteena on tarkastella maalauksen merkitystä tässä ajassa, osana taiteen ajankohtaisia diskursseja. Maalaustaidetta kehitetään suhteessa sen omaan traditioon, nykytaiteen eri ilmaisumuotoihin ja teoretisointeihin sekä kulttuurisiin konteksteihin.
Maalaustaiteen professori täydentää työpanoksellaan erityisesti maalaustaiteen kansainvälisiin suuntauksiin liittyvää opetusta Kuvataideakatemian maalaustaiteen opetusalueella.
Maalaustaiteen professori ymmärtää alan nykyvirtauksia. Hän tuntee maalaustaiteen kentän verkostoja ja toimii niissä aktiivisesti. Hän on kiinnostunut kehittämään ja uudistamaan oman taiteenalansa esittämiseen liittyviä käytäntöjä ja pystyy ohjaamaan taiteen esittämisen toteuttamista osana koulutusta.
Professorin tehtävänä on antaa teoreettista ja taiteelliseen toimintaan perustuvaa opetusta ja ohjausta sekä harjoittaa taiteellista työtä. Lisäksi tehtäviin kuuluu oman alan kehityksen seuraaminen, vastuu koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisestä sekä osallistuminen mahdollisuuksien mukaan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön sekä erilaisten hankkeiden suunnitteluun ja johtamiseen.
Maalaustaiteen professori määrittelee maalaustaiteen koulutusohjelman opetuksen suuntaviivoja, edustaa erityisalaansa yliopiston hallintoelimissä ja ottaa kantaa alansa asiantuntijana.
Osaamisvaatimukset ja hakukriteerit
Taideyliopistossa professorin tehtävään valittavalta edellytetään tohtorin tutkintoa tai vastaavia taiteellisia ansioita, monipuolista opetustaitoa ja pedagogista kokemusta, kykyä antaa näkemykselliseen taiteelliseen toimintaan ja/tai tutkimukseen perustuvaa opetusta sekä näyttöjä koulutuksen kehittämisestä.
Lisäksi edellytetään hyviä näyttöjä taiteellisen tai tutkimuksellisen ja pedagogisen toiminnan kehittämisestä ja johtamisesta, kilpaillun rahoituksen saamisesta, kotimaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä ja verkostoitumisesta sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
Hakijoiden opetustaitoa arvioidaan sekä käytettävissä olevan dokumentaation perusteella että jatkoon valittujen hakijoiden osalta erillisessä opetusnäytteessä ja haastattelussa. Opetusnäytteet ja haastattelut järjestetään 3.12.-4.12.2024 Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen tiloissa Helsingissä.
Kielitaito
Taideyliopiston kielipolitiikka on iloinen monikielisyys. Taideyliopiston opetuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Haettavana olevan maalaustaiteen professorin tehtävässä edellytetään erinomaista suomen osaamista sekä hyvää englannin kielen taitoa. Kielitaito arvioidaan suhteessa työtehtäviin.
Palkkaus ja työaika
Professorin työaika on työehtosopimuksen mukainen kokonaistyöaika 1612 tuntia vuodessa. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan tasoihin 8-9. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa. Tehtävä edellyttää työskentelyä Suomessa. Tehtävä edellyttää siten professorin asuvan Suomessa työsuhteen keston ajan.
Hakeminen
Hae tehtävää viimeistään 17.11.2024 klo 23.59 (UTC +2) Taideyliopiston sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta. Liitä hakemukseesi suomenkielisinä PDF-tiedostoina:
- Ansioluettelo
- Vapaamuotoinen motivaatiokirje (max. kaksi sivua)
- Opetusportfolio
- Taiteellinen portfolio, josta käy ilmi hakijan keskeinen taiteellinen ja tutkimuksellinen toiminta sekä näkemys maalaustaiteen nykytilanteesta ja alan kehittämisestä (enintään 20 sivua).
Lisätietoja
Lisätietoja tehtävän sisällöstä antaa opetuksesta vastaava varadekaani Petteri Nisunen ja hakuprosessista HR-asiantuntija Leena-Kaisa Paananen. Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@uniarts.fi.