Suomen Taiteilijaseuran ehdotus vertaisarvioinnin kirjaamisesta lain tasolle valtion taiteilija-apurahojen jakamisessa sisältyy hallituksen esitykseen uudeksi taide- ja kulttuurivirastoksi. Seuraavaksi lakiesitys käsitellään eduskunnassa.
Suomen Taiteilijaseura sekä lukuisat muut taide- ja kulttuurialan järjestöt antoivat alkuvuodesta huolestuneita lausuntoja hallituksen esityksen luonnoksesta uudeksi Kulttuurivirastoksi. Lausuntopalautteen sisältöjä on otettu huomioon, kun valtioneuvosto hyväksyi tänään hallituksen esityksen uudeksi sivistyshallinnon virastorakenteeksi.
Näistä iloitsemme:
1. Vertaisarviointi on mukana laissa!
Uuden hallituksen esityksen mukaan Taide- ja kulttuurineuvosto päättää vertaisarviointiin perustuen valtion taiteilija-apurahoista annetun lain mukaisista apurahoista, muista taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnettävistä apurahoista sekä taidepalkinnoista. Sanat "vertaisarviointiin perustuen" on lisätty esitykseen.
Tämä on keskeinen parannus, sillä vertaisarviointi on keskeinen osa taiteen autonomiaa eli itsemääräämisoikeutta. Sen perimmäinen tarkoitus on ylläpitää taiteen itsenäisyyttä ja riippumattomuutta valtiosta. Vertaisarvioinnilla on suomalaisessa taiteen tukemisessa niin ikään pitkät perinteet: periaate on keskeisesti mukana jo vuoden 1967 laissa taiteen edistämisen järjestelyistä.
Lisäksi lain perustelutekstiin on lisätty maininta taiteen autonomian turvaamisesta ja keinoista, millä siihen päästään.
2. Taide- ja kulttuurineuvoston nimittämisessä tullaan kuulemaan kenttää
Taiteilija-apurahat ja taidepalkinnot jakaisi esityksen mukaan jatkossa uusi taide- ja kulttuurineuvosto, joka käyttää merkittävää valtaa. Esitykseen on lisätty maininta siitä, että neuvostoa asetettaessa tullaan kuulemaan taiteen ja kulttuurin kannalta keskeisiä tahoja.
Lisäksi taide- ja kulttuurineuvoston nimittäisi Valtioneuvosto eikä opetus- ja kulttuuriministeriö, kuten luonnosvaiheessa ehdotettiin.
3. Viraston nimeksi Taide- ja kulttuurivirasto, ei Kulttuurivirasto
Tätä on pitänyt esillä muun muassa Forum Artis.
Näiden puolesta jatkamme vielä vaikuttamista:
Seuraavaksi esitys etenee eduskunnan käsittelyyn. Taiteilijaseura jatkaa vielä seuraavien muutosten puolesta vaikuttamista, jotta uudesta virastosta tulisi kuvataiteilijoiden kannalta mahdollisimman toimiva:
- Taiteilijoiden toimeentuloedellytysten edistämisen tulisi jatkossakin olla uuden viraston lakiin kirjattu tehtävä.
- Taiteilijaseuran tavoitteena on, että taide- ja kulttuurineuvostossa tulee aina olla edustettuna myös taiteen tekemisen asiantuntemusta.
- Taiteilijaseura esittää, että kunkin taidealan keskeisimmät taiteilijajärjestöt voisivat suoraan nimetä tietyn määrän henkilöitä asiantuntijapankkiin. Jokaisen arviointipaneelin henkilöistä vähintään puolet valittaisiin niiden ihmisten joukosta, joita keskeisimmät taiteilijajärjestöt ovat asiantuntijapankkiin nimenneet.