Vaikuttava taide vaatii itsenäistä ja laadukasta koulutusta - Kuvataiteen koulutuksen pompottelu on lopetettava.
LAB-ammattikorkeakoulun viimeaikaiset pohdinnat ovat antaneet aihetta huolestua kuvataiteen koulutuksen asemasta itsenäisenä koulutusalana ja ammattikorkeakoulujen sitoutumisesta koulutuksen pitkäjänteiseen kehittämiseen. Kuvataiteen pieni koulutusohjelma näyttää ajautuneen heittopussiksi volyymiltaan suurten koulutusalojen keskelle.
Vuonna 2019 perinteikäs Imatran Taidekoulu siirrettiin Lappeenrantaan osaksi LAB- ammattikorkeakoulua. Nyt LAB-ammattikorkeakoulu on käynnistänyt kuvataiteen koulutusohjelmaa koskevat muutosneuvottelut, joiden myötä koulutusta ollaan mahdollisesti siirtämässä Lahteen, josta vastaava koulutus lakkautettiin viime vuosikymmenellä.
Koulutuksen pompottelu paikkakunnalta toiselle on lyhytnäköistä ja kaikkea muuta kuin kustannustehokasta. Jotta taide pysyy yhteiskunnassa vaikuttavana, kuvataiteen koulutuksen tulee säilyä itsenäisenä ja laadukkaana koulutuskokonaisuutena tai -ohjelmana. Kuvataide ei pysy hengissä, jos se heitetään vain muiden alojen tilkkeeksi. Tulee huomioida, että laadukas ja vaikuttava taidealan koulutus tarvitsee ympärilleen hitaasti kehittyvän kulttuurialan ekosysteemin. Se on merkittävä alueen elinvoimalle ja vahvistaa alueellisia yhteisöjä ja niiden resilienssiä. Koulutus tarvitsee aikaa ja resursseja kehittyäkseen ja synnyttääkseen parhaan mahdollisen toimintakulttuurin koulutuksen tueksi sekä kiinnittyäkseen uuteen ympäristöönsä ja sen toimijoihin. Alueelliset verkostot, luottamus ja yhteistyötavat eivät siirry koulutuksen mukana.
Taiteilijat tarkkailevat ja ilmentävät sitä yhteisöä ja aluetta, jossa elävät. Alueella toimineet ja sinne jääneet kuvataiteilijat ovat vuosikymmenien ajan luoneet esimerkiksi itäiseen Suomeen moninaista kulttuuritoimintaa ja tiloja taiteelle. Kulttuurin rajut leikkaukset ja Taiken alueellisten taidetoimikuntien lopettaminen tulevat heikentämään maakuntien taiteilijoiden asemaa.
Kuvataiteen ammattikoulutus on kuin vuotava hernepussi, joka uhkaa tyhjentyä siirtojen myötä. Ammattikorkeakoulujen olisi aika antaa työrauha kuvataiteen koulutukselle ja arvostaa ja kehittää sitä itsenäisenä koulutusalana.
Helsingissä 8.11.2024,
Muu ry / Juhani Räisänen, puheenjohtaja, Minka Heino, varapuheenjohtaja
Suomen Kuvanveistäjäliitto ry / Ville Mäkikoskela, puheenjohtaja
Suomen Taidegraafikot ry / Riikka Tuomarla, toiminnanjohtaja
Taidemaalariliitto ry / Siiri Haarla, puheenjohtaja
Valokuvataiteilijoiden liitto ry / Henna Harri, toiminnanjohtaja
Suomen Taiteilijaseuran hallitus on kokouksessaan 12.11.2024 yhtynyt kannanottoon.