Hallitus valmistelee uudistusta, jossa valtion taiteilija-apurahojen jakamisen periaatteita muutetaan olennaisesti osana uuden Kulttuuriviraston perustamista. Suomen Taiteilijaseura toteaa lausunnossaan vertaisarvioinnin olevan olennainen osa taiteen autonomian turvaamista. Hallituksen esityksen luonnos on Taiteilijaseuran näkemyksen mukaan tältä osin olennaisesti puutteellinen. 

Suomalaisen taiteen tukemisen mekanismeja esitetään muutettavaksi merkittävästi osana valtionhallinnon Sivistyshallinto 2030-uudistusta. Taiteen alalla merkittävin muutos on nykyisten Taiteen edistämiskeskuksen ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lakkauttaminen ja toimintojen siirtäminen uuteen Kulttuurivirastoon vuoden 2026 alusta. 

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa lakiluonnoksessa esitetään, että nykyisistä taidetoimikunnista luovutaan. Taiteilija-apurahat ja taidepalkinnot jakaisi esityksen mukaan jatkossa uusi taide- ja kulttuurineuvosto, jonka nimeää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lakiluonnoksen perusteluissa kerrotaan, että neuvosto hyödyntää jatkossakin vertaisarviointia esimerkiksi asiantuntijapankin avulla. Asiantuntijapankkia on esitelty uudistuksen valmistelun yhteydessä myös Taiteen edistämiskeskuksen järjestämissä sidosryhmätilaisuuksissa. 

Suomen Taiteilijaseura näkee kuitenkin vakavana ongelmana, että näitä vertaisarvioinnin mekanismeja ei ole kirjattu lain tasolle, vaan ainoastaan perustelutekstiin. Vertaisarvioinnin järjestäminen ei saa jäädä pelkästään tulevan taide- ja kulttuurineuvoston hyvän tahdon varaan.
 

Vertaisarvioinnin periaate on keskeinen osa taiteen autonomiaa

Vertaisarviointi on keskeinen osa taiteen autonomiaa eli itsemääräämisoikeutta. Sen perimmäinen tarkoitus on ylläpitää taiteen itsenäisyyttä ja riippumattomuutta valtiosta. Taiteen vapauden periaate on turvattu aina Suomen perustuslaissa saakka. Vertaisarvioinnilla on suomalaisessa taiteen tukemisessa niin ikään pitkät perinteet: periaate on keskeisesti mukana jo vuoden 1967 laissa taiteen edistämisen järjestelyistä, jolla perustettiin Suomeen taidetoimikuntajärjestelmä. 

- Vaikka se ei varmastikaan ole ollut valmistelijoiden tahtotila, niin käytännössä lakiesitys nykyisellään avaa mahdollisuuden sivuuttaa vertaisarviointi kokonaan valtion taiteilija-apurahojen jakamisesta. Lakiesitystä on muutettava, jotta taiteen autonomia turvataan. Emme näe ongelmana sinänsä virastojen yhdistämistä, mutta näin suurta muutos tulee tehdä huolellisesti, toteaa Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki

Suomen Taiteilijaseura esittää lausunnossaan ehdotuksia lain korjaamiseksi. Lausunnossa kiinnitetään huomiota myös alueellisen tasavertaisuuden toteutumiseen sekä siihen, että uuden viraston tehtävissä säilyisi jatkossakin taiteilijoiden toimeentuloedellytysten edistäminen.

Hallituksen esityksen luonnos opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on parhaillaan lausuntokierroksella (lausuntopalvelu.fi), ja siihen voi jättää lausuntoja 31.1.2025 saakka. Lausuntoja voivat antaa myös muut toimijat kuin joilta lausunto on pyydetty.

Suomen Taiteilijaseuran lausunto kokonaisuudessaan löytyy lausuntopalvelu.fi:sta sekä verkkosivuiltamme (PDF).
 

Lisätietoja:

Annukka Vähäsöyrinki
Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja
annukka.vahasoyrinki@artists.fi
puh. 0400 773 105