Arvonlisäverotukseen on luvassa vuoden 2025 alussa useita muutoksia, jotka vaikuttavat myös taiteilijoihin. Taide-esineiden arvonlisäverokanta nousee ja verohelpotusta tuonut alarajahuojennus poistuu. Muutokset lisäävät taiteilijoiden verorasitusta. Toisaalta alv-velvollisuuden alaraja nousee, eikä arvonlisäveroa tarvitse enää maksaa takautuvasti rajan ylittyessä. Taiteilijaseuran juristi Viivi Kuosa avaa muutosten merkitystä kuvataiteilijoille.

1. Taide-esineiden arvonlisävero nousee 14 prosenttiin

Yleinen arvonlisäverokanta on 1.9.2024 alkaen noussut 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Myös alennetut arvonlisäkannat muuttuvat vuoden 2025 alusta.* Useimmat tavarat ja palvelut, joihin sovelletaan tällä hetkellä 10 prosentin arvonlisäverokantaa, siirretään 14 prosentin verokannan piiriin.

Niiden taide-esineiden, joiden arvonlisävero on ollut 10 prosenttia, arvonlisävero nousee 14 prosenttiin 1.1.2025 alkaen. Alennettua 14 prosentin verokantaasovelletaan ensimyyntiin (ks. lista kuvataiteen teosten eri arvonlisäverokannoista; esim. mediataiteen teokset kuuluvat yleisen alv:n 25,5 % piiriin). 

Teosmyynnin arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko taideteos luovutettu ostajalle ennen vai jälkeen 1.1.2025. Jos taiteilija saa kuitenkin ennakkomaksun ennen kuin teos on luovutettu, määräytyy ennakkomaksun arvonlisäveroprosentti sen mukaan, onko raha taiteilijan käytettävissä ennen vai jälkeen 1.1.2025.

Lisätietoa taideteosten arvonlisäverotuksesta: Kuvataiteilijan arvonlisävero-ohje

Jos taiteilija ei siirrä lisääntyvää veroa suoraan hintoihin, jää arvonlisävero taiteilijalle kustannukseksi. 

Suomen Taiteilijaseura on lausunnoissaan todennut, että taide-esineiden veron korotus on kulttuuripoliittinen heikennys, josta taloudelliset hyödyt jäävät pieniksi. Monet samanaikaiset sopeutuspäätökset heikentävät kuvataiteen toimintaedellytyksiä. Taiteilijaseura on lausunut muutoksesta asian käsittelyn kaikissa vaiheissa ja ollut yhteydessä päättäjiin.

 

2. Alv-velvollisuuden alaraja nousee 20 000 euroon

Alennetun arvonlisäverokannan noston lisäksi ensi vuoden alussa tulee voimaan muutoksia, jotka perustuvat EU:n pienyritysdirektiiviin.

Jos taiteilijan vuotuinen myynti jää alle arvonlisäverovelvollisuuden alarajan, hänen ei tarvitse liittyä alv-rekisteriin eikä lisätä arvonlisäveroa myyntihintoihin. Tällä hetkellä alaraja on 15 000 euroa. 

Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousee 1.1.2025 alkaen 20 000 euroon.

Esimerkki. Taiteilijan kalenterivuoden 2024 myynti on ollut 13 000 euroa ja kuluvan kalenterivuoden 2025 myynti tulee taiteilijan arvion mukaan olemaan 16 000 euroa. Taiteilija ei ole alv-rekisterissä eikä hänen tarvitse rekisteröityä alv-rekisteriin, jos 20 000 euron raja ei ylity vuoden 2025 aikana.

Taiteilijan on itse seurattava alarajan ylittymistä. Jatkossa velvollisuus rekisteröityä alv- rekisteriin ja suorittaa arvonlisäveroa alkaa verovelvollisuuden alarajan ylittymisajankohdasta. Tällä hetkellä arvonlisäveroa joutuu maksamaan takautuvasti koko tilikauden myynnistä, jos alaraja ylittyy kesken tilikauden.

Esimerkki. Taiteilijan kalenterivuoden 2024 myynti on ollut 8 000 euroa ja kuluvan kalenterivuoden 2025 myynti tulee taiteilijan arvion mukaan olemaan 3 000 euroa. Taiteilija ei ole alv-rekisterissä. Vuonna 2025 taiteilijan myynti ylittääkin odotukset ja 20 000 euron raja ylittyy 10.10.2025. Taiteilija ilmoittautuu alv-rekisteriin rajan ylittymisajankohdasta lukien. Taiteilijan ei tarvitse ilmoittautua alv-rekisteriin takautuvasti vuoden 2025 alusta.

Jatkossa rajan ylittymisessä otetaan huomioon kuluvan kalenterivuoden myynnin lisäksi edellisen kalenterivuoden myynti. Kun kuluva kalenterivuosi on 2025, myös edellisen kalenterivuoden 2024 myynti saa olla enintään 20 000 euroa.

Esimerkki. Taiteilija on alv-rekisterissä. Taiteilijan teosmyynti vuonna 2024 on 30 000 euroa. Vuoden 2025 aikana taiteilijalla ei ole teosmyyntiä. Jos taiteilija haluaa poistua alv-rekisteristä, se ei ole mahdollista vielä vuonna 2025, koska teosmyynnit ovat vuonna 2024 ylittäneet alv-velvollisuuden rajan. Taiteilija voi poistua alv-rekisteristä aikaisintaan 1.1.2026.

Taiteilija voi edelleen hakeutua toiminnastaan arvonlisäverovelvolliseksi, vaikkei vuotuinen myyntiraja täytykään. Vapaaehtoisesti alv-rekisteriin kuuluvan taiteilijan kannattaa kuitenkin huomioida alarajahuojennuksen poistuminen.
 

3. Alarajahuojennus poistuu – huojennusta voi hakea vielä vuodelta 2024

Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut verohelpotus niille taiteilijoille, jotka ovat kuuluneet alv-rekisteriin ja joiden vuosittainen myynti on ollut alle 30 000 euroa. Jos myynti on jäänyt alle 30 000 euron, on taiteilija saanut huojennuksena osan arvonlisäverosta. Jos myynti on ollut enintään 15 000 euroa, taiteilija on saanut kaiken maksettavan arvonlisäveron takaisin.

Alarajahuojennus poistuu kokonaan 1.1.2025

Alarajahuojennusta voi hakea vielä vuodelta 2024 viimeisen kerran. Alarajahuojennusta koskevat tiedot annetaan vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella.

Jos vuotuinen myyntisi ei ylitä arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa ja kuulut vapaaehtoisesti alv-rekisteriin, et jatkossa saa maksettavaksi jäävää arvonlisäveroa takaisin kokonaisuudessaan vaan joudut tilittämään arvonlisäveron kaikesta myynnistäsi. Alv-rekisteristä tulee muutoksen välttämiseksi poistua ennen 1.1.2025.

Arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistuminen kiristää verotusta erityisesti niillä taiteilijoilla, joiden vuotuinen myynti on 20 000–30 000 euroa.

Suomen Taiteilijaseura lausui myös arvonlisäverovelvollisuuden muutoksista ja alarajahuojennuksen poistumisesta valtiovarainvaliokunnalle.
 

4. Arvonlisäverovapautta voi jatkossa hyödyntää muissa EU-maissa

Taiteilijat, joilla on myyntiä muihin EU-maihin, voivat jatkossa halutessaan hyödyntää uutta pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmää, joka otetaan käyttöön 1.1.2025. Järjestelmän avulla taiteilija voi hyödyntää arvonlisäverovapautta myös muissa maissa kuin Suomessa, jos taiteilijan myynnit ovat alle kyseisten maiden arvonlisäverovelvollisuuden rajojen. Järjestelmään liittymällä taiteilijan ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi siinä EU-maassa, jossa tavarat tai palvelut on myyty. Voit tutustua järjestelmään tarkemmin Verohallinnon sivuilla.

 

Lisätietoa:

Arvonlisäverokantoihin muutoksia vuodesta 2025

Pienyritysten arvonlisäverotukseen muutoksia 2025

Kuvataiteilijan arvonlisävero-ohje

Ammattitaiteilijan vero-opas

 

Lausunnot:

Suomen Taiteilijaseuran lausunto valtiovarainministeriölle taiteen arvonlisäverosta

Suomen Taiteilijaseuran lausunto valtiovarainvaliokunnan verojaostolle taiteen arvonlisäverosta

Suomen Taiteilijaseuran lausunto valtiovarainvaliokunnan verojaostolle alarajahuojennuksen poistamisesta

 

* Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on esittänyt tätä mietinnössään. Lopullisesti asia päätetään vielä eduskunnan täysistunnossa juuri ennen joulua, mutta käytännössä muutosta voi pitää jo varmana.