Suomen Taiteilijaseura kävi läpi hallituksen budjettiesityksen läpi kuvataiteen ja kuvataiteilijoiden näkökulmasta. Kulttuurileikkauksia kohdistetaan alalla ennen kaikkea valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan, mikä uhkaa alan edunvalvontaa, kansainvälisyyttä ja taiteilijoille suunnattuja palveluita. Valopilkkuna kuvataiteilijoiden kannalta on, että näyttelypalkkioavustus säilyy budjetissa.

Hallitus on julkistanut esityksensä vuoden 2025 talousarvioksi. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamien valtakunnallisten taiteen ja kulttuurin alan yhteisöjen avustuksesta leikataan yli 20 % (2025: 7 516 000 €; 2024: 9 765 000 €). Avustusta voidaan myöntää valtakunnallisille tai muulla tavoin kulttuuripoliittisesti merkittäville taiteen ja kulttuurin alan yhteisöille. Kyseiseltä momentilta rahoitetaan laajalti eri taiteenalojen edunvalvontajärjestöjä sekä tiedotuskeskuksia. Kuvataiteen alalla avustuksella rahoitetaan muun muassa Suomen Taiteilijaseuran, Frame Finlandin ja AV-arkin toimintaa, sekä esimerkiksi kuvataiteen alaa välillisesti tukevien Suomen Museoliiton ja Ornamon toimintaa. 

Leikkaus uhkaa rapauttaa alan rakenteiden kehittymistä sekä kansainvälistymisen edellytyksiä, mikä on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. 

- Kulttuurin toimialaa ei olisi olemassa sellaisena kuin sen tunnemme ilman kattojärjestöjä. Suomen Taiteilijaseura juhlii tänä vuonna 160-vuotista taivaltaan taiteilijoiden puolustajana ja puolesta puhujana. Kattojärjestöt kantavat suurimman vastuun alansa horisontaalisesta kehittämisestä, tarjoavat monia taiteilijoille tärkeitä palveluita ja edistävät myös pienempien yhteisöjen uusiutumista, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki

Museoiden valtionosuuksista leikataan 3 miljoonaa euroa. Summa sisältää kaikki museot, ei ainoastaan taidemuseoita. 

Taiteen edistämiskeskuksen hakijoihin kohdistuvat leikkaukset ovat 4,9 miljoonaa euroa. Tarkemmat tiedot käyvät ilmi Taiken tiedotteesta. Taiteen edistämiskeskukselle siirtyy myös enemmän päätäntävaltaa taiteenalojen keskinäisen määrärahajaon kysymyksissä sekä leikkausten kohdentamisessa. 

Yksi jo päätetty kohdennus on, että puolen miljoonan euron avustus prosenttiperiaatteen mukaisiin taidehankintoihin poistuu kokonaan ensi vuonna. Tämä kymmenen vuotta käytössä ollut avustus on kohdistunut juuri kuvataiteen alalle, eikä avustuksen poistuessa jää jäljelle prosenttiperiaatteen tukemiseen tarkoitettua mallia. Avustus on kymmenen vuoden aikana kerännyt omavastuuosuuksina yli 5 miljoonaa euroa muuta kuin kulttuurin alan rahoitusta taidehankintoihin. 

Yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaus 5 miljoonalla eurolla heikentää suomalaisen mediataiteen asemaa. Lisäksi monet muut sopeutustoimet vaikuttavat kulttuurialan ammattilaisiin. 

Näyttelypalkkioavustuksen säilyminen huojentava uutinen 

Huojentava uutinen on, että näyttelypalkkioavustuksen 1 miljoonan euron tuki jatkuu esityksen mukaan ensi vuonna. 

Näyttelypalkkiojärjestelmä on jo parissa vuodessa onnistunut vakiinnuttamaan taiteilijoille reilummat sopimus- ja korvauskäytännöt näyttelyn yhteydessä tehdystä työstä. 

- On hienoa, että järjestelmän eteen tehty pitkäjänteinen työ jatkuu. Kuvataiteilijoiden työn rakenteet ovat tutkitusti puutteelliset ja monia muita aloja heikommat, ja näyttelypalkkiojärjestelmä on osoittautunut todella tärkeäksi näiden ammottavien aukkojen paikkaamisessa, sanoo Annukka Vähäsöyrinki. 

Budjettiesityksessä on uutena elementtinä mukana yhteensä 9 miljoonan euron lisäys Business Finlandin myöntövaltuuteen luovien alojen T&K-toiminnan lisäämiseen. Suomen Taiteilijaseura on korostanut, että Business Finlandin rahoitusinstrumentteja on tärkeää muokata soveltumaan eri taiteenaloille ja kommunikoida alan toimijoiden kanssa, jotta tästä voidaan saada aidosti luovalle alalle hyödyllinen tuki. 

Hallituksen budjettiesitys on tällä viikolla annettu eduskunnan käsittelyyn. 

 

Seuraaviin kuvataidetta koskeviin momentteihin ei hallituksen budjettiesityksessä kohdisteta säästöjä: 

  • Valtion taiteilija-apurahat, kuvataiteen näyttöapurahat ja taiteilijaeläkkeet. Taiteilija-apurahoihin indeksikorotus.
  • Kansalliset taidelaitokset (kuvataiteen alalla Kansallisgalleria). Indeksikorotus.
  • Kansallisgallerian ja valtion taidekokoelman kartuttaminen
  • Digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuus ja säilyttäminen
  • Taiteen perusopetus

     

Lisätietoja: 
Annukka Vähäsöyrinki 
Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja 
annukka.vahasoyrinki@artists.fi

 

Korjaus 26.9.2024 klo 12: korjattu virheellinen muoto "kuvataiteen kohdeapuraha" muotoon "kuvataiteen näyttöapuraha"