Edunvalvonta on kestävyyslaji

Toiminnanjohtaja Kirsi Korhosen katsaus vuoteen 2017

Kuvataiteen kattojärjestön ja edunvalvonnan näkökulmasta vuosi on kovin lyhyt ajanjakso tarkastella tehtyä työtä tai ruksia asioita pois to do -listalta. Harva edunvalvonnan tavoite saavutetaan vuodessa, vaan ilmassa on samanaikaisesti monenlaista palloa: päämääriä, joiden saavuttaminen etenee hyvin; niitä, jotka elävät eri syistä hiljaiseloa ja niitä, jotka ovat vielä saavuttamatta. Työ on useimmiten hidasta ja vaatii kestävyyslajin ominaisuuksia, vaikka joskus tarvitaankin nopeutta ja ketteryyttä. 

Suomen Taiteilijaseuran hallitusohjelmatavoitteiden 2015–2019 kärjessä on kuvataiteilijoille museonäyttelyiden eteen tehtävästä työstä maksettava näyttelypalkkio.  Vuonna 2017 otettiin näyttelypalkkiotavoitteen ajamisessa kaksi merkittävää edistysaskelta. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi kesällä museoille suunnatun uuden avustuksen, joka oli tarkoitettu taidenäyttelyitä järjestäville museoille taiteilijoiden näyttelypalkkioiden kattamiseksi. Kyseessä oli kokeilu, jonka tavoitteena oli edistää sopimus- ja korvauskäytäntöjä selvittäneen OKM:n loppuraportin suosituksia. Loppusyksystä eduskunnan sivistysvaliokunta esitti näyttelypalkkiosopimukselle määrärahaa valtion vuoden 2018 budjettiin.  

Vuonna 2017 teimme hartiavoimin töitä myös kuvataiteen koulutuksen saralla. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi toi mukanaan tervetulleita uudistuksia, kun vuosien saatossa rakennettu, lähes tilkkutäkkimäinen kokonaisuus tuotiin tähän päivään. Hyvää on mm. opintojen henkilökohtaistamisen parantaminen. Liian kova muutosvauhti ja asiantuntijoiden kuulematta jättäminen johtivat kuvataiteen alalla kuitenkin siihen, että kuvataiteen oma tutkinto poistettiin ja kuvataide ympättiin osaksi media-alan perustutkintoa. Kiitos Taiteilija-lehden uutisoinnin ja tuhansien tyrmistyneiden lukijoiden vastustuksen, asia otettiin viimein vakavasti opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja pääsimme mukaan vaikuttamaan tutkinnon sisältöihin ja lopulta myös tutkintonimikkeeseen. Joulun alla tämä työ saatiin viimein päätökseen: tutkinnon nimi muuttui media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnoksi, jossa kuvallinen ilmaisu on mukana omana osaamisalanaan. Mediapalvelujen tuottajan tutkinnon rinnalla on kuvallisen ilmaisun toteuttajan tutkinto.

 Koko kuvataidekentän puolesta minua ilahduttivat Framen keräämät kuvataidekohteiden käyntitilastot. Kuvataide keräsi vuonna 2016 yhteensä 3,8 miljoonaa kävijää. Tilastotieto on edunvalvonnan työkalupakin ehdoton osa; ilman sitä moni tavoite jää perustelematta tai taustoittamatta. Nyt voimme kertoa faktana, että suomalaiset ovat kuvataidekansaa. Galleria- ja museonäyttelyitä tai kuvataidetapahtumia ei olisi ilman kuvataiteilijoiden tuottamia sisältöjä. Tämän työn tekijät ansaitsevat työstään korvauksen.

 Kiitos kaikille niille, joiden kanssa meillä oli ilo tehdä yhteistyötä yllä mainittujen ja monien muiden tavoitteiden edistämiseksi!

Toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen

Lue koko vuosikertomus 2017 tästä