Tietoa kuvataiteilijoista

Suomen Taiteilijaseura tekee kuvataidetta tunnetuksi ja kertoo kuvataiteilijoiden työstä. Tärkein hakuteos kuvataiteen ammattilaisista on Kuvataiteilijamatrikkeli, joka nykyään ilmestyy verkossa. Tässä neuvoja siihen, mistä saa tietoa suomalaisista ja Suomessa työskentelevistä kuvataiteilijoista:

1. Suomen Taiteilijaseuran perinteinen Kuvataiteilijamatrikkeli ilmestyy nykyään verkkoversiona. Mukana on yli 2 500 ammattikuvataiteilijaa, jotka esittelevät työtään ja teoksiaan. Mukana ovat kaikki kuvataiteen lajit: maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka, valokuvataide, mediataide, videotaide, ympäristötaide ja performanssitaide. Matrikkeli auttaa myös teosten hankkimisessa.

Vuoteen 2004 saakka Suomen Taiteilijaseura painatti Kuvataiteilijamatrikkelit kirjoiksi. Seuran ensimmäinen matrikkeli on vuodelta 1923. Näitä taiteilijaluetteloita voi käydä lukemassa mm. kunnallisissa kirjastoissa.

2. Monilla kuvataiteilijoilla on lisäksi omat kotisivut. Jos tiedät, minkä alan kuvataiteilijasta on kyse, voit hakea tietoa myös Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittojen sivuilta. Liitoilla on jäsenluettelot, jotka sisältävät linkkejä taiteilijoiden omille sivuille. Myös esim. Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkilla on kattavat tiedot oman alansa taiteilijoista. Visuaalisen taiteen tiedotuskeskus on Frame, joka kokoaa, tallentaa ja jakaa tietoa visuaalisen taiteen alalta.

3. Suomen laajin kuvataiteen tietoaineisto on Suomen Kansallisgalleriassa. Kokoelmissa ja kirjastossa on tietoa 1800-luvulta lähtien. Tiedot ovat tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytettävissä arkiston tiloissa ja osin verkkopalveluiden kautta. Kansallisgallerian hallussa on mm. maamme laajin kuvakokoelma suomalaisesta kuvataiteesta ja –taiteilijoista.