Tapahtumat

Kuvataiteen ympärillä tapahtuu paljon, ja taide saa ihmiset liikkeelle. Taidemuseot ja taidegalleriat järjestävät jatkuvasti näyttelyitä, mutta niiden lisäksi kuvataiteen kentällä tapahtuu paljon muutakin: teosvälityksiä, messuja, kesänäyttelyitä ja muita kiinnostavia tapahtumia. Tälle sivulle on listattu säännöllisesti toistuvia kuvataidetapahtumia.

Kuvataidetapahtumista saat tietoa helposti liittymällä Suomen Taiteilijaseuran uutiskirjeen postituslistalle ja seuraamalla Taiteilija-lehteä.

Teosvälitykset

Teosvälitykset ovat taiteilijaliittojen järjestämiä, yleensä viikon tai muutaman päivän pituisia kuvataiteen myyntitapahtumia. Teosvälityksistä ostetun teoksen saa yleensä heti mukaan.

Valtakunnallisia teosvälitystapahtumia:

  • Taidemaalariliiton Teosvälitys (maaliskuussa)
  • Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taidegraafikoiden TEOS-tapahtuma (helmi-maaliskuussa)
  • MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton Art Fair Suomi (toukokuussa)

Taidemessut

Taidemessuilla taidetta on mahdollista ostaa galleristeilta ja muilta taidekauppiailta. Lisäksi niillä järjestetään usein taideaiheista ohjelmaa ja keskustelutilaisuuksia.

Taidemessuja Suomessa:
Tampereen taidemessut
Turun taide- ja antiikkimessut

Kesänäyttelyt

Kesänäyttelyt järjestetään nimensä mukaisesti kesäkuukausina. Ne sijoittuvat yleensä mökkimatkojen varrelle ja niistä voi useimmiten myös ostaa teoksia.

Tunnettuja kesänäyttelyitä Suomessa:

Muut säännölliset kuvataidetapahtumat

ARS-näyttelyt ovat suuria ja kansainvälisiä nykytaiteen suurkatselmuksia, joita on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 saakka. Näyttelyitä järjestää Nykytaiteen museo Kiasma nykyään noin viiden vuoden välein.

Turku Biennaali on nykytaiteen näyttely, jota on järjestetty Aboa Vetus & Ars Novassa säännöllisesti kahden vuoden välein vuodesta 2003.

Kuvan kevät on Taideyliopiston Kuvataideakatemian lopputyönäyttely, johon osallistuu kuvataiteen maisteriksi valmistuvia taiteilijoita.

Myös muut taideoppilaitokset järjestävät lopputyönäyttelyitä yleensä kevätlukukauden päätteeksi. Katso tiedot oppilaitosten verkkosivuilta.

Keskustelutilaisuudet ja muut tapahtumat

Tietoa ajankohtaisista kuvataiteeseen liittyvistä keskustelutilaisuuksista ja muista tapahtumista saat Suomen Taiteilijaseuran uutiskirjeestä. Tilaa uutiskirje täältä.