Ostaminen ja myyminen

TAITEEN OSTAMINEN

Hyvä taide herättää aina tunteita. Taideteoksen ostamista voi verrata elämänkumppanin valintaan. Valitse teos, joka tekee juuri sinut onnelliseksi, kiehtoo sinua päivästä toiseen tai muistuttaa siitä, mikä elämässä on tärkeää. Rakastu taiteeseen. Ja muista, että jo yksikin taideteos on kokoelman alku!

Taiteen ostaminen on helppoa: riittää, että pidät teoksesta ja hinta tuntuu kukkarollesi sopivalta. Kuvataidetta voi ostaa niin itselle kuin lahjaksi. Monista näyttelyistä teoksia voi ostaa myös osamaksusopimuksella.

Kuvataidetta voi ostaa esimerkiksi gallerioista, taidelainaamoista, myyntitapahtumista ja verkkokaupoista. Tietoa eri taiteen ostamisesta ja kuvataiteen eri lajeista löytyy kuvataiteen osto-oppaista.

Kuvataiteen osto-oppaat

Suomen Taiteilijaseuran ja Helsingin Taidehallin laatima Kuvataiteen osto-opas antaa perusohjeita taideteoksen hankintaan. Tulosta opas mukaan vaikka galleriakäynnille.

Suomen Kuvanveistäjäliitto on julkaissut veistosten osto-oppaan.

Suomen Taidegraafikot ry:n ohjeet perehdyttävät taidegrafiikan menetelmiin ja termeihin.

Valokuvataiteilijoiden Liiton vinkit opastavat erityisesti taidevalokuvien ostamisen kysymyksiin.

Mistä taidetta voi ostaa?

Suoraan taiteilijalta. Ota rohkeasti yhteyttä kuvataiteilijaan, jonka teoksista olet kiinnostunut. Taiteilijan yhteystiedot löydät hänen verkkosivuiltaan tai Kuvataiteilijamatrikkelista. Taiteilija voi myydä teoksia omalta työhuoneeltaan, tai häntä saattaa edustaa jokin galleria, jossa teoksia voi käydä katsomassa.

Galleria / taidegalleria on kuvataiteen myynti- ja näyttelypaikka. Suomessa toimii niin kaupallisia gallerioita kuin taiteilijavetoisia ja kuvataidejärjestöjen ylläpitämiä gallerioita. Gallerioihin on aina vapaa sisäänpääsy, eikä niissä ole ostopakkoa vaan gallerioissa voi kierrellä vapaasti ja nauttia uusimmasta kuvataiteesta. Osa gallerioista edustaa tiettyjä taiteilijoita, jolloin kyseisten taiteilijoiden teosten ostaminen hoituu edustavan gallerian kautta. Luetteloita suomalaisista gallerioista löytyy mm. Framen toimialahausta sekä Helsingin osalta Visit Helsinki -sivustolta.

Taidelainaamosta kuvataidetta voi lainata kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa itselleen omaksi joko ostamalla sen saman tien tai maksamalla kuukausimaksua, kunnes teos on kokonaan maksettu. Taidelainaamoita pitävät yllä yleensä paikalliset taiteilijajärjestöt. Luettelo taidelainaamoista löytyy Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton verkkosivuilta.

Teosvälitykset ovat taiteilijaliittojen järjestämiä kuvataiteen myyntitapahtumia. Ne kestävät muutamasta päivästä viikkoon. Teosvälityksistä ostetun teoksen saa yleensä heti mukaan.

Valtakunnallisia teosvälitystapahtumia Helsingissä:

  • Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taidegraafikoiden TEOS-tapahtuma (helmi-maaliskuussa)
  • Taidemaalariliiton teosvälitys (maaliskuussa)
  • MUU ry:n ja Valokuvataiteilijoiden liiton Art Fair Suomi (toukokuussa)

Verkkokaupat myyvät kuvataidetta verkossa. Kotimaisia taiteen verkkokauppoja ovat esimerkiksi Taiko ja Suomen Taidegraafikot ry:n verkkokauppa. Lisäksi monella gallerialla on oma verkkokauppansa.

Taidehuutokaupat myyvät uutta ja vanhaa kuvataidetta eniten tarjoavalle ostajalle. Perinteisten vasarahuutokauppojen lisäksi monella yrityksellä on nykyisin jatkuvasti käynnissä oleva verkkohuutokauppa. Taidehuutokaupat tekevät myös taideteosten ja niiden arvon arviointia.

Suomessa toimivia taidehuutokauppoja:

Taidemessut

Taidemessuilla taidetta on mahdollista ostaa galleristeilta ja muilta taidekauppiailta. Lisäksi niillä järjestetään usein taideaiheista ohjelmaa ja keskustelutilaisuuksia.

Taidemessuja Suomessa:

Taidemuseot eivät lähtökohtaisesti myy taideteoksia. Tähän on kuitenkin joitain poikkeuksia – museonäyttelyssä mainitaan yleensä erikseen, mikäli teokset ovat myynnissä.

TAITEEN MYYMINEN

Taidehuutokaupat myyvät uutta ja vanhaa kuvataidetta eniten tarjoavalle ostajalle.

Suomessa toimivia taidehuutokauppoja:

Taideteoksia voi myös tarjota lahjoituksena taidemuseoiden kokoelmiin.