Palkinnot ja tunnustukset

Kuvataiteen alalla on tapana jakaa ansioituneille taiteilijoille ja teoksille palkintoja ja tunnustuksia. Palkintoja jakavat lukuisat eri toimijat, kuten valtio, järjestöt, säätiöt ja kulttuurilaitokset. Osa palkinnoista on suunnattu tietyn tekniikan edustajille tai tietyssä vaiheessa uraa oleville taiteilijoille. Palkinnot ja tunnustukset ovat yksi tapa kertoa siitä, että taiteilijan uraa ja saavutuksia arvostetaan.

Tunnustukset

Pro Finlandia -mitali on Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki, jota jaetaan vain taiteilijoille ja kirjailijoille. Myös muita Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkejä voidaan jakaa ansioituneille taiteilijoille.

Palkinnot

Merkittävimpiä suomalaisia kuvataidepalkintoja ovat (aakkosjärjestyksessä):

Alfred Kordelinin palkinnot

Säätiö jakaa vuosittain neljä Alfred Kordelinin palkintoa tieteiseen, taiteisiin, kirjallisuuteen ja kansanvalistukseen.

Alueiden taidepalkinnot

Alueelliset taidetoimikunnat jakavat vuosittain taidepalkintoja oman alueensa ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle.

ANTI Festival International Prize for Live Art

Kuopiolaisen ANTI-festivaalin jakama kansainvälinen live art -taiteen palkinto.

Ars Fennica

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö jakaa vuosittain palkinnon yhdelle kuvataiteilijalle. Ars Fennica on Pohjoismaiden suurin kuvataidepalkinto.

AVEK-palkinto

Vuosittain jaettava AVEK-palkinto on merkittävin mediataiteelle suunnattu tunnustus Suomessa.

Helsingin kulttuuripalkinto

Myönnetään vuosittain helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi.

Kettukin Vuoden taiteilija

Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki KETTUKI ry nimittää vuosittain Kettukin Vuoden taiteilijan.

Kritiikin kannukset

Suomen arvostelijain liitto ry jakaa Kritiikin Kannukset -palkinnon vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla.

Kuvataiteen valtionpalkinto

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta myöntää valtionpalkintoja taiteellisista saavutuksista.

Lastenkulttuuripalkinnot

Lastenkulttuurin valtionpalkinto voidaan myöntää eri alojen taiteilijoille, myös kuvataiteilijoille. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain Lastenpäivä-palkintoa taideharrastuksen ja taidekasvatuksen hyväksi tehdystä työstä.

Maecenas Killan nuoren taiteilijan palkinto

Maecenas Kilta on jakanut stipendejä ja tunnustuksia Suomen Taiteilijaseuran näyttelyiden yhteydessä.

Suomen Kulttuurirahaston palkinnot ja mitalit

Suomen Kulttuurirahasto ja sen maakuntarahastot jakavat tunnustuksia merkittävistä suorituksista kulttuurin eri aloilla.

Suomen taideakatemian palkinto

Suomen taideakatemian säätiö jakaa joka toinen vuosi 25 000 €:n arvoisen kuvataidepalkinnon suomalaiselle kuvataiteilijalle, joka on parhaassa luomisvireessään, mutta ei ole vielä saanut suuria palkintoja. Palkintoon kuuluu oikeus pitää näyttely seuraavana vuonna.

Suomen Taideyhdistyksen palkinnot

Suomen Taideyhdistys jakaa vuosittain Suomen vanhimman taidepalkinnon, Dukaattipalkinnon, Tunnustuspalkinnon sekä William Thuring -pääpalkinnon ja -nimikkopalkintoja.

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto

Palkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinto jaetaan vuorovuosin taidemaalarille ja muille kuvataiteilijoille.

Suomi-palkinto

Opetus- ja kulttuuriministerin antama vuosittainen tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavan läpimurron tehneelle nuorelle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle.

Vuoden nuori taiteilija

Tampereen taidemuseon ja Tampereen kaupungin vuosittain jakamaan tunnustukseen liittyy näyttely ja stipendi.

Vuoden taideteko

Vuoden taideteko -palkinto jaetaan yhteistyössä ArtHelsinki-tapahtuman Advisory Boardin ja Galleristit ry:n kanssa.

Vuoden ympäristötaidekohde

Ympäristötaiteen säätiö valitsee vuosittain yhden Suomessa toteutetun teoksen, teoskokonaisuuden tai tapahtuman Vuoden ympäristötaidekohteeksi.