STS:n lakimies Jussi Ilvonen: Hae apua, jos kohtaat seksuaalista häirintää

Suomen Taiteilijaseuran lakimies Jussi Ilvonen kehottaa seksuaalisen häirinnän uhreja hakemaan apua ja tukea vaikeaan tilanteeseen.

Suomen Taiteilijaseuran julkaiseman Taiteilija-verkkolehden kysely paljasti, että kymmenet ammattikuvataiteilijat ovat kokeneet työhön liittyvää seksuaalista häirintää ja suoranaista ahdistelua. Seuran hallitus tuomitsee seksuaalisen häirinnän kannanotossaan.

Lakimies Jussi Ilvonen korostaa, että seksuaalinen ahdistelu ja seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä ovat Suomessa useammankin lain nojalla kiellettyä toimintaa. Teon vakavuudesta ja muista olosuhteista riippuen kyseessä voi olla rangaistava rikos.

Laki myös velvoittaa erikseen työnantajia, oppilaitoksia, ammatillista edunvalvontaa harjoittavia järjestöjä sekä palvelujen tai tavaroiden tarjoajia puuttumaan seksuaaliseen ja sukupuoleen perustuvaan häirintään.

Ilvonen muistuttaa, ettei vaikeassa tilanteessa pidä jäädä yksin, sillä apua on tarjolla:

”Jos edes epäilet joutuneesi ahdistelun tai häirinnän kohteeksi, ota ensi vaiheessa yhteyttä neuvontapalveluihin, jotka voivat tarjota lisäohjeita, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja yhteydenotot voidaan käydä myös anonyymina”, sanoo Ilvonen.

Hän kertoo, että neuvoa ja tukea voi kysyä myös toisen ihmisen puolesta.

Apua seksuaalista häirintää kokeneille:

  • Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse, chatin kautta tai yhteydenottolomakkeella: https://www.riku.fi/fi/etusivu/ 
  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville: https://tukinainen.fi/
  • Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille. Yhteyttä voi ottaa soittamalla tai verkon kautta: https://www.naistenlinja.fi/
  • Tasa-arvovaltuutettu valvoo naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain noudattamista. Valtuutettu antaa ohjeita ja neuvoja tasa-arvolakiin liittyvistä kysymyksistä, sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä ja sukupuolten tasa-arvon edistämisestä.Tasa-arvovaltuutetun neuvontapalvelu: https://www.tasa-arvo.fi/yhteystiedot1 . Sivustolla on myös tietopaketti seksuaalisesta häirinnästä:  https://www.tasa-arvo.fi/seksuaalinen-hairinta)