Linjauksia yrittäjien ja itsensätyöllistäjien tueksi koronatilanteessa

Hallitus on linjannut toimenpiteitä, joilla pyritään turvaamaan yrittäjien ja freelancereiden toimeentulo koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa.

Yrittäjät, joiden toimintaedellytyksiä tai tuloja koronavirustilanne on heikentänyt, ovat muutoksen myötä oikeutettuja työttömyysetuuteen yritysmuodosta riippumatta. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa työttömyysturvaa saadakseen. Lakimuutos on vahvistettu ja on voimassa 8.4.2020–30.6.2020.

Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa ja koskee näin myös esimerkiksi toiminimiyrittäjiä. Yrittäjän oma ilmoitus tilanteesta riittää, mikä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa. Etuutta voi saada työ- ja elinkeinotoimistolle osoitetulla perustelulla koronan aiheuttamasta tilanteesta.

Lisäksi TyEL-maksuja lykätään kolmella kuukaudella. Vastaavat muutokset koskevat myös YEL-, MyEL- ja MEL-maksuja.

Myös kuntien yksinyrittäjille jakamaa tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos yksinyrittäjä on hakenut tukea kunnista, se otetaan myöhemmin huomioon haettaessa työttömyysturvaa.

Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta

Tutustu: Tietopaketti kuvataiteilijalle koronaviruksen vaikutuksista