Taiteilijaseurat: Pakkoyrittäjä tai luova osaaja – taiteilijan asema työelämässä

Taiteilijaseurat-keskustelutilaisuudessa puhutaan siitä, millainen ammattikuvataiteilijan asema on suomalaisessa työelämässä tänä päivänä. Pakotetaanko taiteilja yrittäjäksi vasten tahtoaan tai antaako startup-buumi taiteilijalle mahdollisuuden menestyä taiteellisessa työssä? Tunnistaako työelämän lainsäädäntö taiteilijan työn erityispiirteet vai sotiiko se taiteen tekemistä vastaan?

 

Taiteilijaseurat 1.6.2017 klo 10-11.30, Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Ammattikuvataiteilijan tulot tulevat pääosin muusta kuin taiteellisesta työstä. Vain noin kolmannes kuvataiteilijan tuloista liittyy taiteeseen, sen tekemiseen tai myymiseen, ja kaksi kolmasosaa tuloista tulee tulonsiirroista ja muusta kuin taiteellisesta työstä (Lähde: Kaija Rensujeffin selvitys julkaisussa Taidenäyttelyiden järjestämiseen liittyvistä sopimus- ja korvauskäytännöistä, OKM:n julkaisuja 2016:4).

Suomen Taiteilijaseuran tavoitteena on, että kuvataiteilija saisi nykyistä merkittävästi suuremman osan tuloistaan taiteellisesta työstä. Kuitenkin koska kuvataidealalta puuttuvat työllistävät rakenteet, kuvataiteilijan tulot tulevat myös tulevaisuudessa useasta lähteestä. Samalla koko suomalainen työelämä on muutoksessa, ja työstä on tulossa pirstaleista mosaiikkia.

Taiteilijaseurat-keskustelussa taiteen ja työelämän asiantuntijat puhuvat taiteilijan asemasta, meneillään olevista muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä.

Keskustelemassa:

Läänintaiteilija Elisa Lientola, Taike
Johtaja Maria Löfgren, Akava
Erityissuunnittelija Taina Seitsara, Helsingin kaupunginkanslia
Neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, Työ- ja elinkeinoministeriö

Keskustelun juontaa STS:n viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Tervetuloa!

Seuraa myös Facebook-tapahtumaa.