Nuoret 2015 näyttää, mistä nuori suomalainen kuvataide on tehty

Valitaan 23 nuorta kuvataiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Ripustetaan Helsingin Taidehalliin teoksia, joissa on muiden muassa muodin ja snapshot-kuvien estetiikkaa, ydinvoimateollisuudessa käytettävää grafiittia, puiden halaamista ja yhteiskunnallisia kannanottoja, kuten kritiikkiä turvapaikanhakijoiden kohtelua kohtaan. Järjestetään fossiilijahti ja performanssiesityksiä. Näistä aineksista on rakennettu Suomen Taiteilijaseuran Nuoret 2015 -näyttely Helsingin Taidehallissa.

Nuoret 2015 -näyttelyn taiteilijat esittäytyvät (pdf)

 

Tuomo Rainio, Marmoriportaat, 2013. Video.

Tuomo Rainio, Marmoriportaat, 2013. Video.

 

Suomen Taiteilijaseuran tuottama Nuoret-näyttely on suomalaisen kuvataiteen instituutio, joka esittelee kahden vuoden välein uutta, kiinnostavaa kuvataidetta. Näyttelyn kaava on säilytetty ennallaan jo vuodesta 1939 lähtien: esillä on alle 35-vuotiaiden suomalaisten tai Suomessa asuvien kuvataiteilijoiden uusia, korkeintaan kolme vuotta sitten valmistuneita teoksia.

Avoimeen tarjontaan perustuvan näyttelyn taiteilijavalinnat on tehnyt kolmihenkinen jury, johon kuuluvat puheenjohtaja, taidemaalari Rauha Mäkilä ja kuvataideopiskelijoita edustaneet Kati Roover Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta sekä Kasperi Mäki-Reinikka Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Näyttelyssä on mukana installaatioita, maalauksia, valokuvia, videoteoksia ja ääniteos. Juryn puheenjohtaja Rauha Mäkilän mukaan näyttely on moninainen ja ajankohtainen läpileikkaus siitä, kuinka nuoret taiteilijat kokevat nykymaailman.

”Nuoret-näyttelyn jokaisella taiteilijalla on vahva oma ääni, jolla he heijastavat nykypäivää. Näyttelyyn on tarkoituksella valittu aiempaa vähemmän taiteilijoita, jotta jokainen pääsee hyvin esille. Näyttely perustuu nuorten haluun ilmaista heille merkittäviä asioita, joten heitä ei ole yritetty sitoa yhden teeman alle. Taiteilijat ovat näyttelyssä etusijalla vahvoilla ja vaikuttavilla teoksillaan”, kertoo Mäkilä.

Näyttelyyn valitut taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat Kristoffer Ala-Ketola, Crystal Bennes, Andrey Bogush, Ilari Hautamäki, Viljami Heinonen, Hemuloordi, Noora Isoeskeli, Minna Kallinen, Jonna Kina, Anna Knappe, Sara Kovamäki, Jaakko Leeve, Katri Mononen, Erica Nyholm, Sofia Okkonen, Tuomo Rainio, Joakim Pusenius, Jonna Rutanen, Nastja Säde Rönkkö, Kaarlo Stauffer, Pinja Valja, Nita Vera ja Bogna Wisniewska sekä työryhmät Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo & Sinna Virtanen ja Olento.

Nuorten näyttely on ollut läpimurron paikka monelle tunnetulle taiteilijalle. 2000-luvulla näyttelyssä ovat esittäytyneet mm. Ville Andersson, Jasmin Anoschkin, Pirjetta Brander, Samuli Heimonen, Anssi Kasitonni ja Tommi Toija.

”Monelle taiteilijalle Nuoret-näyttely on ensimmäinen merkittävä esittäytyminen. Näistä taiteilijoista kuullaan vielä, myös kansainvälisesti”, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.

Nuoret on myös suosittu taiteen myyntinäyttely, josta hankintoja tekevät taidekokoelmat, taiteen keräilijät ja taiteen ystävät. Tänäkin vuonna teokset ovat myytävänä.

Näyttelyn avajaisissa jaettiin Maecenas Killan nuoren taiteilijan palkinto. Palkinnon sai helsinkiläinen kuvataiteilija Kaarlo Stauffer.

Nuoret 2015 sosiaalisessa mediassa: #nuoret2015

Tapahtumia:

Felicia Honkasalon, Akuliina Niemen ja Sinna Virtasen performanssi Mary esitetään seuraavina aikoina: su 29.11. klo 16 ja su 3.1. klo 16

Liput:

10 € / 7 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy. Taidehallissa käy Museokortti.

Lue näyttelyn taiteilijoiden esittely täältä: Nuoret 2015 -näyttelyn taiteilijat esittäytyvät (pdf)

Näyttelyä tukevat Suomen Taideyhdistys ja Taiteen edistämiskeskus.