Parallax – Geographical Resonances

1.5.-6.7.2014

Laboratorio Arte Alameda, Mexico City, Meksiko

Katso video näyttelystä

Suomen Taiteilijaseura tuottaa toukokuussa 2014 Meksikoon laajan suomalaisen nykytaiteen näyttelyn.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Adel Abidin, Cleaning Women, Veli Granö, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Minna Henriksson, Sasha Huber & Petri Saarikko, IC-98, Elina Juopperi, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Kaisu Koivisto, Erkki Kurenniemi, Antti Laitinen, Puurunen & Pöysti, Seppo Renvall, Mika Taanila, Roi Vaara ja Elina Vainio.

Yleisöohjelmaan sisältyy TERIKE HAAPOJAn interventio Toisten puolue.

 

parallax_

Näyttelyn kuraattorit ovat Giovanna Esposito Yussif ja Marketta Haila.

Parallax on paljon enemmän kuin näyttely Suomesta ja suomalaisuudesta. Ajatus on ylittää kansallisuuksien rajat, ja tarkastella, mikä voi yhdistää kahta aluetta, Suomea ja Meksikoa. Nimensä näyttely lainaa filosofi Slavoj Zizekiltä, jonka käsite parallax view viittaa siihen, kuinka saman asian voi nähdä monista, myös yhteismitattomista, näkökulmista. Parallax esittää kysymykset: Minkälaista vuorovaikutusta voi syntyä kahden historialtaan ja kulttuuritaustaltaan erilaisen maan välille? Mitkä paikalliset merkitykset ja lähtökohdat ovat relevantteja molemmille maailmanlaajuisissa rakenteissa?

Merkittävä osa näyttelyä on sen oheisohjelmisto. Osana Parallaxia järjestetään näytöksiä, joissa esitetään monipuolinen kokoelma suomalaisia videoteoksia, elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja. Paikallisella Ibero 90.9 –radiokanavalla puolestaan esitellään suomalaista äänimaisemaa. Kanava esittää 11 näyttelyviikon ajan taiteilijoiden haastatteluja ja suomalaista musiikkia.

Laboratorio Arte Alameda on yksi Meksikon keskeisistä nyky- ja mediataiteen museoista. 11 viikon ajan museo on kokonaan varattu pelkästään Parallax-näyttelyn käyttöön.

Näyttelyn tukijat ja yhteistyökumppanit ovat Meksikon valtion kulttuuri- ja taideneuvosto Conaculta sekä Suomesta Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomen Elokuvasäätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK, Suomen Madridin instituutti ja Suomen Mexico Cityn suurlähetystö.