Toiminnanjohtajan blogi: Suomi on kuvataidemaa – ja Helsinki kuvataidekaupunki

Kuvataiteen toimialalla tehtiin kesäkuussa historiaa, kun tiedotuskeskuksena toimiva Frame julkaisi ensimmäiset tilastot kuvataidekohteisiin tehdyistä käynneistä Suomessa, aikahaarukkana vuodet 2010–2016. Luvuissa ovat mukana taidemuseot, galleriat ja kuvataidetapahtumat.

Vuonna 2016 kuvataidekohteissa käyntejä kirjattiin 3,8 miljoonaa. Kerrassaan huimaa. Kokonaismäärästä liki 2,2 miljoonaa kohdistui taidemuseoihin, noin 1,3, miljoonaa taidegallerioihin ja loput kuvataidetapahtumiin. Suomalaisista on sanottu, että olemme teatterikansaa (mitä toki olemme), mutta kuvataidetilastoissa liikutaan samoissa lukemissa kuin teatterin puolella. Olemme siis myös kuvataidekansaa!

Luvut eivät tule täytenä yllätyksenä: Museoliiton ja museoiden omat tilastot ovat jo aiemmin osoittaneet, että museoissa käynti on hurjan suosittua. Mutta museokortti ei yksin selitä kävijämäärin nousua. Kortin ostajalla täytyy olla ajatus siitä, että suomalaiset museot tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä, jotka kannattaa kokea. Moni taidemuseo on viime vuosina onnistunut ilmeuudistuksen ja raikkaan viestinnän avulla karistamaan viimeisetkin ennakkoluulot siitä, että museot ovat kapealle yleisölle suunnattuja pölyttyneitä paikkoja. Ja se tarjonta! Herkkupaloja on ympäri maata, mutta erityisesti meitä helsinkiläisiä hemmotellaan monilla samanaikaisilla kiinnostavilla näyttelyillä.

Neljän suosituimman taidemuseon joukossa on kolme helsinkiläistä museota (Ateneumin taidemuseo, Kiasma ja HAM). Niiden osuus kaikista taidemuseokäynneistä on 44 %. Viidettä sijaa pitää espoolainen EMMA, pian vain 13 minuutin metromatkan päässä Helsingin Kampista.

Jo Guggenheim-hankkeen aikana moni meistä ajatteli, että Helsingillä on edellytykset kuvataidekaupungiksi, vaikka museohanke ei onnistuisikaan. Missä pääkaupungissa on Ateneumin, Kiasman, Taidehallin, HAM:in ja Amos Anderssonin taidemuseon kaltainen museokeskittymä, jossa museot sijaitsevat alle kilometrin päässä toisistaan ja siirtyminen museosta toiseen onnistuu kävellen?

Nyt julkaistut luvut sisältävät tarkempaa analyysiä taidemuseoiden osuudesta; gallerioiden osalta saamme lisätietoa alkusyksystä. Mutta Helsingin osalta myös gallerioiden kohdalla on selvää, että kaupunkilaisia hemmotellaan runsaalla tarjonnalla. Helsingin kaupungin tietokeskuksen vuonna 2014 julkaiseman selvityksen mukaan kaupungissa oli 90 taidegalleriaa.

Pikainen laskutoimitus kertoo, että 90 taidegalleriaa tarjoaa vuositasolla 900 näyttelyä, jos näyttelyiden määräksi per galleria arvioidaan kymmenen vuodessa. Suurin osa näistä sijaitsee kantakaupungissa, ja keskustasta löytyy mielenkiintoinen kattaus nykytaiteen nimiä Suomesta ja kauempaa. Huima tarjonta ja kaikki kävijälle ilmaista!

Helsingin museoiden ja gallerioiden runsas tarjonta, edulliset liput tai ilmainen sisäänpääsy sekä ketterä liikkuminen näyttelypaikkojen välillä ovat tosiasia, joka pitää kertoa niin kotimaisille kuin kansainvälisille vierailijoille tai vierailua suunnitteleville. Tämä vaatii alan toimijoiden yhteistyötä ja kaupungin tahtotilaa. Kuvataiteen ilosanomaa on turha piilottaa!