vallila ateljee sisäkuva

Sisäkuva ateljeesta Vallilassa Helsingissä

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö

Ateljeesäätiö on suomalaisten kuvataiteilijoiden perustama säätiö, jolla on ateljeita, työtiloja ja ateljeeasuntoja suomalaistaiteilijoille kotimaassa ja ulkomailla. Säätiö hankkii ja vuokraa kuvataiteilijoille kohtuuhintaisia työtiloja ja ateljeehuoneistoja sekä toimii muullakin tavoin kuvataiteilijoiden työskentelyedellytysten parantamiseksi.Säätiön kotimaisissa ateljeeasunnoissa ja työtiloissa on noin 260 pysyvää taiteilijavuokralaista. 
Säätiön omissa ulkomaankohteissa työskentelee vuosittain 50-60 taiteilijaa kuukauden-puolen vuoden jaksoina. Lisäksi säätiö ylläpitää omaa kansainvälistä vierasateljeetoimintaa ja tuottaa informaatiota residenssimahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla.

Ateljeesäätiön kiinteistöt kotimaassa

Ateljeesäätiö perustettiin vuonna 1990 jatkamaan Suomen Taiteilijaseuran omistuksessa olleiden kiinteistöjen ylläpitoa. Toiminnan alkaessa säätiön hallintaan tulivat muun muassa Tapiolan ja Oulunkylän ateljeetalot sekä Herttoniemen taidevalimo ja Tattarisuon kiviveistämö. Vuonna 1995 säätiö osti Kuopion kaupungilta neljän rakennuksen ateljeekiinteistön.

Vuonna 1998 säätiö asetti tavoitteekseen uusien uusien työtilojen hankkimiseen eri puolilla maata nopeasti kasvaneen kuvataiteilijakunnan tarpeisiin. Säätiön ohjelman mukaan työtiloja lisätään niin omina uusina kiinteistöhankkeina kuin tukemalla muiden eri puolella maata olevien toimijoiden hankkeita. Omassa uustuotannossaan säätiö on hankkinut vuosina 1999-2010 yhteensä yli sata työtilaa Helsingin Vallilasta, Kalasatamasta ja Arabianrannasta. Vuonna 2012 toiminta laajeni Turkuun, jossa säätiö vuokraa tiloja yli kolmellekymmenelle kuvataiteilijalle.

kalasatama ulkoa

Kalasataman taiteilijatalo Helsingissä

Säätiön kansainvälinen toiminta

Säätiölle siirtyi perustamisvaiheessa Suomen Taiteilijaseuran omistamien Grassinan ateljeetalon ja Marbellan ateljeetalon hallinta. Vuodesta 2000 säätiö on hoitanut myös Oaxacan taiteilijahuoneistoa Meksikossa Suomen ja Meksikon kulttuurivaihdon tuki ry:n toimeksiannosta.
Tapiolan vierasateljeetoiminta alkoi vuonna 1997, kun Tapiolan ateljeetalon yksi ateljeeasunto varattiin kansainväliseen taiteilijavaihto-ohjelman käyttöön.
Kansainvälisen toiminnan kehittäminen on ollut säätiön keskeinen tavoite 1990-luvun puolivälistä alkaen. Ateljeesäätiö on verkostoitunut ateljeevaihtoon eri maiden ateljeeorganisaatioiden kanssa ja kokoaa tietoa taiteilijaliikkuvuudesta sekä kehittää ja koordinoi residenssitoimintaa.

grassina ulkoa

Grassinan taiteilijatalo Italiassa