Jarmo Mäkilä Suomen Taiteilijaseuran kunniapuheenjohtajaksi

Tiedote 29.9.2017

Suomen Taiteilijaseura on kutsunut kuvataiteilija Jarmo Mäkilän seuran kunniapuheenjohtajaksi. Mäkilä toimi Suomen Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana vuosina 1986-1991.

Kuva: Pertti Kekarainen

Kunniapuheenjohtajuus on tunnustus Mäkilän pitkäaikaisesta, ansiokkaasta ja tuloksellisesta työstä Suomen Taiteilijaseuran hyväksi.

” Järjestötyö edellyttää näkemystä, pitkäjänteisyyttä ja suurta sydäntä. Kykyä ja halua ajatella ja toimia toisten ihmisten ja yhteisön eduksi. Tätä Jarmolta on löytynyt. Lisäksi hän on loistava taiteilija. Ihana kombo!”, sanoo Suomen Taiteilijaseuran edustajiston puheenjohtaja Hanne Juga.

Mäkilä paransi puheenjohtajakaudellaan seuran, kuvataiteen ja kuvataiteilijoiden asemaa. Hänen kaudellaan tehdyillä uudistuksilla on ollut suuri merkitys kuvataidealalle ja kuvataiteilijoille. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa seuran eri toimintoja hajautettiin erillisiksi, itsenäisiksi toimijoiksi. Kustannus Oy taide perustettiin huolehtimaan seuran kustannustoiminnasta, ja Visuaalisten alojen tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry perustettiin 1987 vastaamaan kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksista. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö perustettiin 1990. Lisäksi Mäkilä oli perustamassa New Yorkin säätiön taiteilijaresidenssiä, josta on sittemmin kehittynyt Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti.

Uudistustyön ansiosta seuran talous koheni ja taiteilijapoliittinen työ tehostui. Perustetut organisaatiot ovat vakiinnuttaneet paikkansa kuvataiteen kentällä, ja ne toteuttavat edelleen tehtäväänsä.

Jarmo Mäkilä (s. 1952) on yksi Suomen arvostetuimmista kuvataiteilijoista. Hänen monipuoliseen taiteelliseen tuotantoonsa kuuluu maalauksia, sarjakuvia, veistoksia ja installaatioita. Mäkilä on palkittu lukuisilla palkinnoilla ja tunnustuksilla, mm. Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2002.

Kunniapuheenjohtajuus on seuran arvokkain huomionosoitus. Suomen Taiteilijaseuran aiemmat kunniapuheenjohtajat ovat taidemaalari Kari Jylhä, joka toimi seuran puheenjohtajana 1972-1974 ja 1992-2003 sekä kirjailija, professori Zachris (Sakari) Topelius, joka oli seuran ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 1864-1889.

Suomen Taiteilijaseura on vaikuttaja- ja asiantuntijajärjestö, joka edistää kuvataidetta ja tekee kuvataitelijoiden työtä tunnetuksi. Seura toimii myös yleisön kiinnostuksen kasvattamiseksi kuvataiteisiin. Seura edustaa 3 000 suomalaista ammattikuvataiteilijaa. Suomen Taiteilijaseura on perustettu 1864.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Suomen Taiteilijaseuran viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen, , +358 40 523 9984

Suomen Taiteilijaseuran kuvapankki